Primaire informatiebron rondom coronavirus

Een belangrijke rol is weggelegd voor radio en televisie als primaire informatiebron rondom het coronavirus. Denk maar eens aan de wekelijkse perspraatjes van de minister-president. De verspreiding van coronagerelateerde onderwerpen op radio en televisie is sinds de uitbraak van het virus enorm toegenomen. Maatschappijbreed worden we geraakt en hier willen we over worden geïnformeerd. Waar we in het begin van de crisis zagen dat de nadruk lag op de zorg, wordt er de laatste twee weken duidelijk een shift gemaakt naar aandacht voor de economie.

Voor veel organisaties is het belangrijk om met name deze hectische periode dicht op het nieuws te zitten. Berichtgeving over de sector, organisatie of stakeholders kan grote impact hebben op de reputatie. Communicatie- en informatiespecialisten draaien overuren om iedere relevante informatiebron in de media te monitoren.

Enorme toename

Sinds het begin van de coronacrisis merken we een enorme toename in het aantal nieuwe zoekopdrachten, met name voor crisismonitoring. We herinneren ons allemaal nog het moment in de week van 24 februari. Op deze dag waren een aantal mensen net over de grens besmet geraakt met het virus. Deze patiënten hadden, zo bleek, ook nog eens carnaval gevierd in Brabant. De crisis kwam opeens héél dichtbij. Zeker omdat wij nog één van de weinige landen in Europa waren zonder besmettingsgeval.

28 februari werd het eerste Nederlandse besmettingsgeval officieel bekendgemaakt.

Het medialandschap bestond vóór 28 februari al uit veel nieuws over het coronavirus, maar sinds 28 februari was het niet meer weg te denken uit radio- en televisieberichtgeving. Vanaf die datum is bijvoorbeeld het RIVM in ruim veertienduizend berichten (en de teller tikt door) voorbij gekomen, tegenover 7.500 berichten in heel 2019! RIVM-gezicht Jaap van Dissel werd in de periode vanaf februari in ruim tweeduizend berichten genoemd of geïnterviewd, tegenover 185 keer in heel 2019.

RTV Monitor ondersteunt

Om een goed beeld van de impact hiervan te krijgen is volledige data essentieel. Bij RTV Monitor ondersteunen wij communicatie- en informatieprofessionals door deze data snel, volledig en gefilterd te presenteren in een handige dashboard.

Ben je ook benieuwd wat RTV Monitor voor jouw organisatie kan betekenen? Of wil je resultaten vergelijken? Je kunt ons nu gratis testen!